2010. április 2., péntek

Fonott kalács húsvétra


4 éve én sütöm a kalácsot húsvétra, évről-évre egyre nagyobbat, mert hamar elfogy. Imádom az illatát, amikor kiveszem a sütőből és jó játék is fonni, szeretem a pepecselős sütiket. Az év többi napján nem nagyon sütök kalácsot , de majd remélem idén másképp lesz, és kakaósat is fogok készíteni.

Hozzávalók:
  • 1000 g liszt (én kenyér vagy süteménylisztet használok, az jobb minőségű, magasabb sikértartalommal)
  • 100 g porcukor
  • 100 g olvasztott margarin
  • 500 ml langyos tej
  • 50 g friss élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 10 g só
Az élesztőt összemorzsolom és a cukor felével, 200 ml langyos tejjel és 50 g liszttel összekeverem és hagyom meleg helyen, hogy felfusson. Amikor már kifutott az edényből (nálam mindig ezt teszi :o) ), akkor az összes hozzávalóval összekeverem és gyúrom, dagasztom addig, amíg egynemű, szép tésztát kapok, ami elválik az edény falától és az ujjaimtól. Belisztezem a tálat és a tészta tetejét is, letakarom egy benedvesített konyharuhával és meleg helyen hagyom hogy a duplájára kelljen. Ha ez megtörtént, átgyúrom, kipüfölöm belőle a levegőt és még egyszer hagyom, hogy a duplájára nőjön. Ezután kezdődhet a játék! Lemérem mérlegen és pontosan ketté osztom, és hosszú, egyenletes kukacokat gyúrok belőlük.  Az egyik fonatot vízszintesen, a másikat függőlegesen fektetem rá. A vízszintes jobb oldali részét áthajtom a baloldalra úgy, hogy a baloldali része föntebb legyen, majd azt a jobb oldalra hajtom. Ekkor a jobb és baloldali helyet cseréltek. Ezután a föntit lehajtom, az alsót pedig fel. Ezután ugyanez ismétlődik, jobb balra, bal jobbra, fönti lentre, lenti föntre. A végén behajtom a fonat végét a kalács alá.
A következő linket találtam, ahol talán látható, én hogyan fonom a kalácsot: http://www.youtube.com/watch?v=lcPnB0Sgc-Q 
Kivajazott kenyérsütőformába teszem, lekenem tojással és újra hagyom kelni, míg szép magas nem lesz, ezután újra lekenem tojással és 200 fokos sütőben sütöm 20-30 percig, amíg aranybarna nem lesz. A formában hagyom kihűlni. Bon appétit!


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Csak beirtam a keresobe ,hogy fonott kalacs es rengeteg talalat lett de valamiert ez volt a legszebb mind kozul es az adagot is meg felelonek talatam.Most ezt sutom meg ha kesz lesz beirom milyen lett kivancsian varom es nagyon izgulok,hogy milyen lesz .Nagyon kellemes husvetot kivanok nektek.
Edit, Londonbol

Névtelen írta...

Elkeszult a csodalatos foszlos kalacs gyonyoru lett es finom is eletem elso husveti kalacsa .Koszike ezt a szuper receptet.
Jovok meg hozzad receptekert.
Edit Londonbol

Névtelen írta...

Szia!
Még sosem sütöttem kalácsot (húsvétra meg pláne nem), de most úgy gondoltam, hogy itt az ideje. Több receptet is elolvastam (igazából kép alapján választottam), és a tiéd tetszett legjobban.
Hát azt kell, hogy mondjam, az eredmény minden várakozásomat felülmúlta! Már ahogy kelt is az a tészta - valami gyönyörűség volt, tökéletes volt az állaga is (mindent úgy csináltam ahogy írtad). Tegnap este sütöttem, ma pedig megszeltük - a bolti a közelébe sincs! Úgyhogy ma sütöm a következő adagot! :)
Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus receptet!
Üdv.: Andi