Ezt a receptet Dolce Vita http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/12/majdnem-teljes-kirls-dagaszts-nlkli-bio.html és http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/07/tkletes-lukacsos-ropogs-szl-kenyr-ezt.html receptjének párosításával készítettem. Lyukacsos, laza de valamelyest töményebb kenyeret kaptam, mintha csak sima lisztből sütöttem volna. A sikeremhez az új kenyérformám is hozzásegített, ami még állítható hosszúságú is, ezentúl ha lehet ebben sütöm a kenyeret.
Hozzávalók:
- 250 g sima liszt
- 250 g graham liszt
- 4-4,5 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1 csomag szárított élesztő (500 g liszthez előírt)
A liszteket, sót és élesztőt alaposan elkeverem. Hozzáadom a vizet, és kanállal összedolgozom, sűrű, de alakítható állagúra. Minimum 12 órát letakarva hagyom pihenni. Átkeverem a tésztát, ha nagyon ragacsosnak találom, még sima lisztet adok hozzá, a kilisztezett formába rakom, tetejét is finoman megszórom liszttel és még fél órát hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt 250 fokra, a kenyérformát szorosan lezárom egy alufóliával. Alufóliával 35 percig sütöm a kenyeret, majd leveszem róla és további 25 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. Bon appétit!
az új kedvenc formám |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése