2011. január 30., vasárnap

Gerbeaud / Zserbó

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 200 g liszt
  • 100 g margarin
  • 20 g porcukor
  • 1 db tojássárga
  • 40 g tej
  • csipet só
  • 8 g friss élesztő
  • 1 g sütőpor

A töltelékhez:
  • 200 g finomra darált dió
  • 300 g baracklekvár - legjobb a házi
  • 1 tk fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja (vagy több :) )
  • vaníliás cukor

1 tábla (100 g) jó minőségű étcsokoládé

A tészta összes hozzávalóját kimérem egy tálba és összegyúrom. Én precízen mérleg segítségével 5 egyenlő részre osztom, de hagyatkozhatunk a szemünkre is. Amíg összekeverem a tölteléket, a tészta mehet a hűtőbe.  Én egy 30x24 cm-es szilikonos formában szoktam megsütni, könnyű belőle kivenni, és nem ragad bele. Akkorára nyújtom a tésztát, mint a forma, talán egy pindurit nagyobbra. Erre jön az első adag töltelék (amit összesen 4 részre kell osztani), jöhet a következő réteg tészta majd töltelék, és így tovább, végül az ötödik lap tészta. Közben a sütőt 180°C-ra melegítem elő. A tészta tetejét megszurkálom villával és mehet is a sütőbe 45-50 percre. Érdemes hamarabb is ránézni, minden sütő másképp süt. Ha megsült, megvárom míg teljesen kihűl és ekkor a tetején egyenletesen elosztom az olvasztott csokoládét. A csokit gőz fölött is olvaszthatjuk, vagy aki bátor és rutinos :) az mikróban is olvaszthatja. 10 másodpercekre rakjuk be a csokit(nem fél tálban) , közötte nézzük meg az állagát és kevergessük alaposan, nagyon hamar megolvad. Megvárom míg megdermed a tetején a csoki és lehet is szeletelni. Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések: