2009. január 12., hétfő

Taco/tortilla/nacho szósz


Gondban vagyok ennek a mártás-szósznak a megnevezésével. Ahány helyen találkozom vele, mindenhol máshogy hívják. Mozikban nachos a becses neve, áruházakban tortillához árulják "dip"-ként, az eredeti recept neve pedig taco szósz volt. A lényeg viszont az, hogy nagyon finom. A házi készítésű sokkal jobban eteti magát, nem túl fűszeres, épp annyira hogy nem tudom abbahagyni. Szilveszterkor próbáltam ki először és nagy sikere volt. Chili nélkül készítettem, de aki szereti ha ég a szája, csak adjon hozzá egy egészséges méretű chilipaprikát apróra vágva.

Hozzávalók:
  • 1 nagy fej hagyma
  • fél fej piros kaliforniai parika (nagyobb méretű)
  • fél fej zöld kaliforniai parika (nagyobb méretű)
  • 2 konzerv hámozott paradicsom (legjobb a darabolt)
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • mozsárban törött koriander
  • őrölt kömény
  • frissen őrölt bors
  • 1 kis ek cukor
  • 2 kupaknyi ecet(15 %-os)
A hagymát, paprikát apró kockákra vágom. A hagymát kevés olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a paprikát, 5 perc után fűszerezem, és hozzáadom az áttört fokhagymát. Hagyom amíg üveges nem lesz az egész, és hozzáadom a paradicsomot (ha nem darabolt, akkor ezt felkockázom), és 1 kis evőkanál cukrot. Addig főzöm, amíg besűrűsödik, ha kell még ízesítem.Belekeverem az ecetet, ez is attól függ ki mennyira szereti az ecetet, kevesebb is elég lehet, de tesóm még tovább ecetezi. Hagyom hűlni, majd tortilla chips-szel eszem. A fűszerekből nemtudom pontosan mennyi kell, ízlés dolga. Bon appétit!

5 megjegyzés:

glutenmenTeso írta...

I'm a snapdragon, too :o)

Névtelen írta...

Tuti kis recept. Nem sok kicsit az a 4 fej fokhagyma? nem inkább gerezd?

Kiskiflee írta...

Bocsi, igazad van:) kicsit punnyadtan írtam:) javítom

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon jó a recept!
köszi

Névtelen írta...

Tökéletes párosítás a paradicsom, a koriander, a kömény, és a paprika. Zseniális ízharmóniát alkotnak így négyen! :)