Apple Pie
Talán apple pie-t (almás pite?) csinálok itthon leggyakrabban, mindig sok alma terem nálunk, és valahogy mindig ennél az édességnél lyukadok ki.Hozzávalók:- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor (vagy vaníliás cukor)
- 1-2 ek jeges víz
- 1 csipet só
- 1 kg alma - hámozva szeletelve
- ízlés szerint cukor, barna cukor
- 2 ek citromlé
- fahéj - ízlés szerint
- sárgabaracklekvár+1 ek cukor - annyi hogy beterítse a forma alját és szélét
Az összevágott, hámozott almát összekeverjük a cukorral, 2 ek citromlével, fahéjjal. Óvatosan, nehogy összetörjön az alma. Lefedve betesszük a hűtőbe. A margarint nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összegyúrjuk a liszttel, porcukorral, csipet sóval. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A sárgabarackot és cukrot összeforraljuk, hogy ragacsosabb masszát kapjunk, hagyjuk hűlni. A tészta 60 %-át kinyújtjuk, és kibéleljük a piteformánkat a tésztával úgy hogy épp kilógjon a széle. A lehűlt baracklekvárt szétkenjük rajta. Beletesszük az almás keveréket. A maradék tésztát kinyújtjuk, és tetszőleges formával kiszúrjuk. Én most linzerformát használtam. Úgy tesszük az almák tetejére hogy a szélei összeérjenek, a forma szélén is összetapasztjuk az alsó réteg tésztával. Felvert sárgájával kenjük meg a tetejét, és betesszük a sütőbe.Akkor jó, ha szép pirult a teteje (minimum fél óra kel neki a sütőben).Amikor megsült várjuk meg hogy teljesen kihüljön, máskülönben kifolyik a belseje (én így eszem, nem bírom kivárni míg kihül. De így is nagyon finom). Bon appétit!Gluténmentesen:Ha tesómnak csinálom, a lisztet fele-fele arányban kukoricaliszttel és rizsliszttel helyettesítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése