2008. november 29., szombat

Mézes mogyorós keksz gluténmentesen

Ezt a kekszet a tesómnak csináltam, így karácsony közeledtével liszt nélkül. Van benne minden, ami a karácsonyi hangulathoz kell. Régebben csináltam már finomlisztből is, de mivel nővérem lisztérzékeny, újítanom kellett. Csak fél adag.

Tipp: Ha érzékeny vagy a gluténra ellenőrizd, hogy a sütőporban van-e, sok fajta tartalmazza. Használj helyette szódabikarbónát.

Hozzávalók:
  • 62 g kukoricaliszt
  • 62 g rizsliszt
  • 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 100 g cukor
  • 2 ek méz
  • 50 g apróra vágott mogyoró
  • 1 tojás
  • negyed tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk mézessüti fűszer
  • fél tk őrölt fahéj
  • 2 tk reszelt citromhéj
Az összes hozzávalót összekeverjük, jól eldolgozzuk. 20 percre betesszük a hűtőbe. Majd amikor kivettük, fólia között (mert nagyon ragad) 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk és formázzuk (kedvünk szerint), közben ha szükséges utánalisztezünk. A sütőpapírral bélelt tepsibe 5 cmes távolságokra elhelyezzük, és 180 fokos előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.

Készülhet finomliszből is, akkor nem kötelező a hűtő, csak ha nagyon ragad, és lisztezett nyújtódeszkán is dolgozhatunk vele.

Nincsenek megjegyzések: